Следвайте Гласове в ТелеграмВ момента на нашия пазар 40% от плодовете

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВ момента на нашия пазар 40% от плодовете
Коментари Харесай

Кирил Вътев: Промените в Стратегическия план, които засягат овощарите са на дневен ред

Следвайте " Гласове " в Телеграм

В момента на нашия пазар 40% от плодовете и зеленчуците са български, 60% - вносни. За идната година ще работим това съответствие да е 50 на 50, сподели земеделският министър

“Промените в Стратегическия проект в бранш “Плодове и зеленчуци ” са на дневен ред. Ще получим и писмени оферти в тази връзка от засегнатите страни “, съобщи земеделският министър Кирил Вътев на брифинг след извършеното съвещание на Консултативния съвет по зарзаватчийство и зеленчукопроизводство.

В съвещанието взе участие и отрасловият зам.-министър Александър Йоцев.

Това е третият поред съвет. На вчерашния Вътев организира среща с браншови организации по цялата верига на млякото, където бяха разисквани проблемите с високите цени на млечни артикули във магазините.

Министърът сподели, че с изключение на за промени в Стратегическия проект на срещата е било разисквано да се пусне инспекция от магазина до полето за инспекция на плодове като цени, и като генезис, каквато желаеха и всички производители на млечни артикули през вчерашния ден. 

“Срещата през днешния ден даде един спомагателен акцент, който по този начин или другояче е заложен от Народно събрание за промени на проекта, които касаят подкрепяне на засегнатите страни - месо, малко, плодове и зеленчуци ”, разяснява и зам.-министърът Йоцев. 

Той добави, че са били заложени много забавни въпроси към участниците на Консултативния съвет и отговорите получени от тях ще бъдат отразени в проекта. 

Според Вътев обаче няма по какъв начин да се прави тактика за промени, защото липсвал пазарен разбор. 

“Трябва да забележим къде се намираме по отношение на вносните артикули. Към момента обстановката е следната - 40% от плодовете и зеленчуците на пазара са български, 60% са вносни. Това е притеснително. За идната година ще работим това съответствие да е 50 на 50 ”, добави Вътев. 

Според него, каквито и промени да се вършат, те би трябвало да бъдат въз основата на дълготрайни прогнози за изменението на климатичните промени, които от ден на ден ни се отразяват, а ние не сме готови за тях и добави: “Мерките би трябвало да бъдат ориентирани към районирането на страната съгласно климатично-почвените условия, само че нищо няма да се случи толкоз елементарно и просто. ”

Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стокови тържища и борси съобщи, че транспарантните взаимоотношения в комерсиалните и стопански процеси са най-важните, с цел да може казусът да бъде решен. 
 

Инфо: " 24 часа "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР